udržitelnost kávového obchodu

Toto téma by vydalo (a vydává) na celé knihy, navíc je obchod s kávou v každé zemi velice specifický, budeme tedy muset VELICE zjednodušovat a generalizovat.

Jak se káva obchoduje v globálním měřítku?

Většina je obchodována jako komodita na světové burze pomocí tzv. futures kontraktů. Kávy jsou velkými společnostmi skupovány „dopředu“ za danou (velice nízkou) cenu. Tyto kontrakty jsou k dispozici spekulantům, kteří se snaží jejich nakupováním a prodáváním vydělat peníze. Farmář, který nemá jinou možnost, než obchodovat přes burzu není motivován vytvářet kvlitní produkt a nemá možnost svým přičiněním ovlivnit výdělek na kilogramu své kávy. Jelikož se cena kávy jako komodity pohybuje, pohybuje se i cena ze kterou je umožněno farmáři jeho kávu prodávat a jelikož je drtivá většina kávy produkována v rozvojových zemích, výkyvy na burze jsou pro chudé farmáře často likvidační. Je třeba zdůrazňovat, že je na takovém systému produkce potraviny něco špatně?

Jak z toho ven?

Jsou tři věci, které je třeba udělat, aby byl tento systém alespoň narušen, když už ne zbořen.

  1. Je třeba odanonymizovat producenta – navázat s ním co nejužší kontakt a vysvětlit mu, že může dostat lepší cenu, když se bude snažit vytvořit lepší, chutnější produkt – přirozené, ne?
  2. Je třeba konečným konzumentům vysvětlit, že káva není jen zdroj kofeinu, který se v podstatě nedá vypít bez mléka a cukru, za téměř neuvěřitelnou cenu blížící se 200,-/Kg. Je třeba poukázat na to, že existují horší a lepší kávy a hlavně, že za kvalitu je třeba si připlatit, stejně jako u třeba u vína (a samozřejmě u všech ostatních potravin 🙂 ).
  3. Je třeba minimalizovat počet prostředníků mezi farmářem a konzumentem. Zkrátit řetězec: farmář -> kooperativa -> exportér -> dopravce -> nadnárodní importér -> dopravce -> lokální velkoobchod -> pražič -> prodejce -> konzument. Ideálně na nejkratší z nich: farmář -> dopravce -> pražič -> konzument. Ve kterém z nich myslíte, že má farmář větší šanci na spravedlivý výdělek?

Co pro to děláme my?

Je našim snem spolupracovat napřímo s farmáři, ale prozatím jsme příliš malí. Farmáři se s malým pražičem většinou nevyplatí zabývat, potřebuje vyšší odbyt, než je mu takový člověk schopen poskytnout.

Proto jsme šli nejkratší cestou, která je pro nás v současné době dostupná: vybrali jsme si spolehlivého nadnárodního importéra od kterého vozíme kávu napřímo. Náš importér se zabývá výhradně prémiovou kvalitou a plně dohledatelnými kávami až k producentovi. S většinou farmářů má velice úzké vztahy, investuje do jejich vzdělávání a vybavení a dělá pro nás práci, kterou snad jednoho dne budeme moci dělat sami.

Co pro to můžete udělat vy?

Nakupujte v pražírnách, které znají svou kávu a lidi, kteří stojí za její produkcí. Pár jich u nás existuje.

Ozvěte se nám

Kontaktní informace

Adresa:

Lidická 53/3

412 01

Litoměřice

IČO:

04285263

Telefon:

+420 777 569 684

E-mail:

prazirnazoban@gmail.com

Facebook:

http://facebook.com/prazirnazoban/

Dodatečné informace

Číslo účtu:

221167816/0600

Otevírací doba:

Po – 7:00 – 17:00

Út – 7:00 – 17:00

St – 7:00 – 17:00

Čt – 7:00 – 17:00

Pá – 7:00 – 17:00

So – Ne – zavřeno

 

Obchodní podmínky a reklamační řád

Kde nás najdete

Používáním této stránky souhlasíte s ukládáním souborů "cookies" do Vašeho počítače Více informací

Nastavení cookies na této stránce je přepnuto na "používat cookies", abychom usnadnili Vaše prohlížení. Pokud budete dále používat tuto stránku, aniž byste si změnili nastavení cookies, popřípadě, když kliknete na "souhlasím", dáváte nám tímto k používání cookies souhlas.

Zavřít