Příprava kávy v Clever dripperu („chytráčkovi“)
Clever dripper je neprávem opomíjenou a málo známou metodou přípravy kávy. Je to škoda, protože má hned několik velkých výhod:
- Použití papírových filtrů zajišťuje chuťově čistý nápoj bez sedimentu
- Požitý typ filtrů je jeden z nejběžnějších a velmi dostupných
- Má nízkou pořizovací cenu
- Je jednou z nejjednodušších metod přípravy
- Je na něm jednoduché dobré výsledky zopakovat
- Nepotřebujete k němu kupovat poměrně drahou varnou konvici s úzkým hrdlem („goosneck“)
Jeho odpůrci pak zmiňují nevýhody jako:
- Vzhled
- Velké filtry (oproti aeropressu)
- Křehkost
- Materiál ze kterého je vyroben – plast
případně pak:
- ultimátní argument: „není to V60“ 🙂
Pro přípravu budete potřebovat:
- Chytráčka
- Filtry vel. 4
- Kvalitní mlýnek
- Jakoukoliv varnou konvici
- Nádobu (hrníček, konvici) na který bude chytráček pasovat – nebude problém takový najít, rozptyl použitelných průměrů je velký
- Ideálně váhu
- Ideálně také stopky
- Vodu, alespoň filtrovanou, měkkou, optimálně některou z doporučovaných balených (například Saguaro pramenitá, nebo Dobrá voda pramenitá)
Zavařte konvici na 93°C.
Pokud odmítáte kupovat konvici s termostatem, či používat teploměr, nechte alespoň uvařenou vodu na chvíli odstát, optimálně pokaždé stejnou dobu. Určitě se chcete vyhnout teplotám nad 96°C.
Odvažte si 24g čerstvých, kvalitních zrn kávy.
Ti z Vás, kteří si budou chtít ušetřit práci, odváží jednou a přesypou si zrna do nějaké měrné nádoby. Odhadem se pak budete příště snažit použít podobné množství. Musíte se ale smířit s nekonzistentními výsledky – i rozdíl 1-2 gramy ovlivní chuť výsledného šálku.
Veškerou kávu nameleme.
Snažíme se docílit hrubosti podobné cukru krupici (na obrázku je srovnání s cukrem krystal, který jsme mlěli zrovna po ruce 🙂 ). Konkrétní nastavení mlýnku je pak třeba najít metodou pokus-omyl a Vašimi chuťovými preferencemi.
Chytráček „snese“ i hrubší mletí, tomu je však poté třeba uzpůsobit (prodloužit) dobu extrakce.
(vpravo cukr krystal)
Papírový filtr přeložíme v obou švech.
Vložíme do chytráčka a prolejeme horkou vodou.
To slouží převážně k zamezení přenosu chuti filtru do nápoje, zároveň si tím zařízení nahřejeme, aby nám nezchladilo vodu použitou na extrakci.
Vsypeme veškerou namletou kávu. V tuto chvíli doporučujeme položit dripper na váhu a vynulovat.
Pustíme stopky a vlijeme najednou celých 400ml vody.
Pokud váhu používat nehcete, použijte ji alespoň jednou a na dripperu si udělejte rysku, počítejte ale s tím, že nepřesnosti v množství použité vody budou mít nezanedbatelný vliv na chuť.
Zhruba po půlminutě zamíchejte – snažte se míchat jednoduchým způsobem, který dokážete zopakovat – intenzita míchání má vliv na výsledek.
Zavřete chytráčka víčkem a můžete si dát až do třetí minuty oraz 🙂
3:00 – položte dripper na servírovací nádobu a nechte přefiltrovat. Filtrace by měla trvat zhruba 30-45 sekund.
Nápoj zamíchejte a máte hotovo.
Dobrou chuť!
Zoban se ženou.