Příprava kávy v Clever dripperu („chytráčkovi“)

Clever dripper je neprávem opomíjenou a málo známou metodou přípravy kávy. Je to škoda, protože má hned několik velkých výhod:

  • Použití papírových filtrů zajišťuje chuťově čistý nápoj bez sedimentu
  • Požitý typ filtrů je jeden z nejběžnějších a velmi dostupných
  • Má nízkou pořizovací cenu
  • Je jednou z nejjednodušších metod přípravy
  • Je na něm jednoduché dobré výsledky zopakovat
  • Nepotřebujete k němu kupovat poměrně drahou varnou konvici s úzkým hrdlem („goosneck“)

Jeho odpůrci pak zmiňují nevýhody jako:

  • Vzhled
  • Velké filtry (oproti aeropressu)
  • Křehkost
  • Materiál ze kterého je vyroben – plast

případně pak:

  • ultimátní argument: „není to V60“ 🙂

Pro přípravu budete potřebovat:

  • Chytráčka
  • Filtry vel. 4
  • Kvalitní mlýnek
  • Jakoukoliv varnou konvici
  • Nádobu (hrníček, konvici) na který bude chytráček pasovat – nebude problém takový najít, rozptyl použitelných průměrů je velký
  • Ideálně váhu
  • Ideálně také stopky
  • Vodu, alespoň filtrovanou, měkkou, optimálně některou z doporučovaných balených (například Saguaro pramenitá, nebo Dobrá voda pramenitá)

Zavařte konvici na 93°C.

Pokud odmítáte kupovat konvici s termostatem, či používat teploměr, nechte alespoň uvařenou vodu na chvíli odstát, optimálně pokaždé stejnou dobu. Určitě se chcete vyhnout teplotám nad 96°C.

Odvažte si 24g čerstvých, kvalitních zrn kávy.

Ti z Vás, kteří si budou chtít ušetřit práci, odváží jednou a přesypou si zrna do nějaké měrné nádoby. Odhadem se pak budete příště snažit použít podobné množství. Musíte se ale smířit s nekonzistentními výsledky – i rozdíl 1-2 gramy ovlivní chuť výsledného šálku.

 

Veškerou kávu nameleme.

Snažíme se docílit hrubosti podobné cukru krupici (na obrázku je srovnání s cukrem krystal, který jsme mlěli zrovna po ruce 🙂 ). Konkrétní nastavení mlýnku je pak třeba najít metodou pokus-omyl a Vašimi chuťovými preferencemi.

Chytráček „snese“ i hrubší mletí, tomu je však poté třeba uzpůsobit (prodloužit) dobu extrakce.

(vpravo cukr krystal)

 

Papírový filtr přeložíme v obou švech.
Vložíme do chytráčka a prolejeme horkou vodou.

To slouží převážně k zamezení přenosu chuti filtru do nápoje, zároveň si tím zařízení nahřejeme, aby nám nezchladilo vodu použitou na extrakci.

Vsypeme veškerou namletou kávu. V tuto chvíli doporučujeme položit dripper na váhu a vynulovat.

Pustíme stopky a vlijeme najednou celých 400ml vody.

Pokud váhu používat nehcete, použijte ji alespoň jednou a na dripperu si udělejte rysku, počítejte ale s tím, že nepřesnosti v množství použité vody budou mít nezanedbatelný vliv na chuť.

Zhruba po půlminutě zamíchejte – snažte se míchat jednoduchým způsobem, který dokážete zopakovat – intenzita míchání má vliv na výsledek.

Zavřete chytráčka víčkem a můžete si dát až do třetí minuty oraz 🙂

3:00 – položte dripper na servírovací nádobu a nechte přefiltrovat. Filtrace by měla trvat zhruba 30-45 sekund.

Nápoj zamíchejte a máte hotovo.

 


Dobrou chuť!

Zoban se ženou.

Používáním této stránky souhlasíte s ukládáním souborů "cookies" do Vašeho počítače Více informací

Nastavení cookies na této stránce je přepnuto na "používat cookies", abychom usnadnili Vaše prohlížení. Pokud budete dále používat tuto stránku, aniž byste si změnili nastavení cookies, popřípadě, když kliknete na "souhlasím", dáváte nám tímto k používání cookies souhlas.

Zavřít