Příprava kávy v Clever dripperu („chytráčkovi“)

Clever dripper je neprávem opomíjenou a málo známou metodou přípravy kávy. Je to škoda, protože má hned několik velkých výhod:

  • Použití papírových filtrů zajišťuje chuťově čistý nápoj bez sedimentu
  • Požitý typ filtrů je jeden z nejběžnějších a velmi dostupných
  • Má nízkou pořizovací cenu
  • Je jednou z nejjednodušších metod přípravy
  • Je na něm jednoduché dobré výsledky zopakovat
  • Nepotřebujete k němu kupovat poměrně drahou varnou konvici s úzkým hrdlem („goosneck“)

Jeho odpůrci pak zmiňují nevýhody jako:

  • Vzhled
  • Velké filtry (oproti aeropressu)
  • Křehkost
  • Materiál ze kterého je vyroben – plast

případně pak:

  • ultimátní argument: „není to V60“ 🙂

Pro přípravu budete potřebovat:

  • Chytráčka
  • Filtry vel. 4
  • Kvalitní mlýnek
  • Jakoukoliv varnou konvici
  • Nádobu (hrníček, konvici) na který bude chytráček pasovat – nebude problém takový najít, rozptyl použitelných průměrů je velký
  • Ideálně váhu
  • Ideálně také stopky
  • Vodu, alespoň filtrovanou, měkkou, optimálně některou z doporučovaných balených (například Saguaro pramenitá, nebo Dobrá voda pramenitá)

Zavařte konvici na 93°C.

Pokud odmítáte kupovat konvici s termostatem, či používat teploměr, nechte alespoň uvařenou vodu na chvíli odstát, optimálně pokaždé stejnou dobu. Určitě se chcete vyhnout teplotám nad 96°C.

Odvažte si 24g čerstvých, kvalitních zrn kávy.

Ti z Vás, kteří si budou chtít ušetřit práci, odváží jednou a přesypou si zrna do nějaké měrné nádoby. Odhadem se pak budete příště snažit použít podobné množství. Musíte se ale smířit s nekonzistentními výsledky – i rozdíl 1-2 gramy ovlivní chuť výsledného šálku.

 

Veškerou kávu nameleme.

Snažíme se docílit hrubosti podobné cukru krupici (na obrázku je srovnání s cukrem krystal, který jsme mlěli zrovna po ruce 🙂 ). Konkrétní nastavení mlýnku je pak třeba najít metodou pokus-omyl a Vašimi chuťovými preferencemi.

Chytráček „snese“ i hrubší mletí, tomu je však poté třeba uzpůsobit (prodloužit) dobu extrakce.

(vpravo cukr krystal)

 

Papírový filtr přeložíme v obou švech.
Vložíme do chytráčka a prolejeme horkou vodou.

To slouží převážně k zamezení přenosu chuti filtru do nápoje, zároveň si tím zařízení nahřejeme, aby nám nezchladilo vodu použitou na extrakci.

Vsypeme veškerou namletou kávu. V tuto chvíli doporučujeme položit dripper na váhu a vynulovat.

Pustíme stopky a vlijeme najednou celých 400ml vody.

Pokud váhu používat nehcete, použijte ji alespoň jednou a na dripperu si udělejte rysku, počítejte ale s tím, že nepřesnosti v množství použité vody budou mít nezanedbatelný vliv na chuť.

Zhruba po půlminutě zamíchejte – snažte se míchat jednoduchým způsobem, který dokážete zopakovat – intenzita míchání má vliv na výsledek.

Zavřete chytráčka víčkem a můžete si dát až do třetí minuty oraz 🙂

3:00 – položte dripper na servírovací nádobu a nechte přefiltrovat. Filtrace by měla trvat zhruba 30-45 sekund.

Nápoj zamíchejte a máte hotovo.

 


Dobrou chuť!

Zoban se ženou.