Příprava kávy ve French pressu
Na French press je často ve světě výběrové kávy pohlíženo trochu skrz prsty. Je pravda, že je u nás zařazen v kategorii „nejmenší tolerovatelné zlo“, jeho praktické výhody z něj však dělají rovného konkurenta ostatním přípravám.
Výhody:
- Bez použití papírových filtrů – nižší provozní náklady + odpadá manipulace s filtry a jejich prolévání.
- Snese, a dokonce je pro jeho recepty proferováno, hrubé mletí – úspora práce při ručním mletí je nezanedbatelná.
- Mnohé z nich vypadají hezky a nemusí bydlet na hanbě v kredenci.
- Je čistě imerzní metodou – je velice jednoduché zopakovat stejný recept se stejným výsledkem.
- Umožňuje připravit velké množství kávy najednou.
Nevýhody:
- Bez použití papírových filtrů – kovové síto French pressu je poměrně porézní a propustí tak vždy část sedimentu do servírovací nádoby – výsledkem je přeextrahovaný nápoj s vyšším tělem, hořčinkou a menší elegancí a čistotou v chuti.
- Většina je vyrobena ze skla – nevhodné na cesty.
- Pořádně vyčistit kovové síto někdy není tak bezpracné, jak se říká..
Pro přípravu budete potřebovat:
- French press
- Kvalitní mlýnek
- Jakoukoliv varnou konvici
- Ideálně váhu a stopky
- Vodu, alespoň filtrovanou, měkkou, nebo některou z doporučovaných balených (například Saguaro pramenitá, nebo Dobrá voda pramenitá).
Zavařte konvici na 93°C.
Pokud odmítáte kupovat konvici s termostatem, či používat teploměr, nechte alespoň uvařenou vodu na chvíli odstát, ideálně pokaždé stejnou dobu. Určitě se chcete vyhnout teplotám nad 96°C.
Odvažte si tolik gramů zrnek kávy, abyste dodrželi poměr 60g/ litr použité vody.
Ti z Vás, kteří si budou chtít ušetřit práci, odváží jednou a přesypou si zrna do nějaké měrné nádoby. Odhadem se pak budete příště snažit použít podobné množství. Musíte se ale smířit s nekonzistentními výsledky – i rozdíl 1-2 gramy ovlivní chuť výsledného šálku.
Kávu nameleme.
Snažíme se docílit hrubosti podobné mořské soli. Konkrétní nastavení mlýnku je pak třeba vykalibrovat metodou pokus-omyl a Vašimi chuťovými preferencemi.
French press prolejeme horkou vodou.
Tím si jej nahřejeme, aby nám nezchladil vodu použitou na extrakci.
Vsypeme veškerou namletou kávu
V tuto chvíli doporučujeme položit french press na váhu a vynulovat. Pustíme stopky a vlijeme tolik gramů vody, kolik jsme si vypočítali ze vzorce 60g kávy/ litr vody. Pokud váhu používat nehcete, použijte ji alespoň jednou a na french pressu si udělejte rysku, počítejte ale s tím, že nepřesnosti v množství použité vody budou mít nezanedbatelný vliv na chuť.
Zhruba po půlminutě zamíchejte – snažte se míchat jednoduchým způsobem, který dokážete zopakovat. Intenzita míchání má velký vliv na výsledek a je u french pressu největším potenciálním zdrojem nekonzistentnosti výsledků.
Přiklopte víko s filtrem, který nechte prozatím vysunutý nahoře.
4:00 – zatlačte filtr French pressu až dolů a okamžitě servírujte.