Příprava kávy ve French pressu

Na French press je často ve světě výběrové kávy pohlíženo trochu skrz prsty. Je pravda, že je u nás zařazen v kategorii „nejmenší tolerovatelné zlo“, jeho praktické výhody z něj však dělají rovného konkurenta ostatním přípravám.

Výhody:

  • Bez použití papírových filtrů – nižší provozní náklady + odpadá manipulace s filtry a jejich prolévání.
  • Snese, a dokonce je pro jeho recepty proferováno, hrubé mletí – úspora práce při ručním mletí je nezanedbatelná.
  • Mnohé z nich vypadají hezky a nemusí bydlet na hanbě v kredenci.
  • Je čistě imerzní metodou – je velice jednoduché zopakovat stejný recept se stejným výsledkem.
  • Umožňuje připravit velké množství kávy najednou.

Nevýhody:

  • Bez použití papírových filtrů – kovové síto French pressu je poměrně porézní a propustí tak vždy část sedimentu do servírovací nádoby – výsledkem je přeextrahovaný nápoj s vyšším tělem, hořčinkou a menší elegancí a čistotou v chuti.
  • Většina je vyrobena ze skla – nevhodné na cesty.
  • Pořádně vyčistit kovové síto někdy není tak bezpracné, jak se říká..

Pro přípravu budete potřebovat:

  • French press
  • Kvalitní mlýnek
  • Jakoukoliv varnou konvici
  • Ideálně váhu a stopky
  • Vodu, alespoň filtrovanou, měkkou, nebo některou z doporučovaných balených (například Saguaro pramenitá, nebo Dobrá voda pramenitá).

Zavařte konvici na 93°C.

Pokud odmítáte kupovat konvici s termostatem, či používat teploměr, nechte alespoň uvařenou vodu na chvíli odstát, ideálně pokaždé stejnou dobu. Určitě se chcete vyhnout teplotám nad 96°C.

Odvažte si tolik gramů zrnek kávy, abyste dodrželi poměr 60g/ litr použité vody.

Ti z Vás, kteří si budou chtít ušetřit práci, odváží jednou a přesypou si zrna do nějaké měrné nádoby. Odhadem se pak budete příště snažit použít podobné množství. Musíte se ale smířit s nekonzistentními výsledky – i rozdíl 1-2 gramy ovlivní chuť výsledného šálku.

Kávu nameleme.

Snažíme se docílit hrubosti podobné mořské soli. Konkrétní nastavení mlýnku je pak třeba vykalibrovat metodou pokus-omyl a Vašimi chuťovými preferencemi.

French press prolejeme horkou vodou.

Tím si jej nahřejeme, aby nám nezchladil vodu použitou na extrakci.

Vsypeme veškerou namletou kávu

V tuto chvíli doporučujeme položit french press na váhu a vynulovat. Pustíme stopky a vlijeme tolik gramů vody, kolik jsme si vypočítali ze vzorce 60g kávy/ litr vody. Pokud váhu používat nehcete, použijte ji alespoň jednou a na french pressu si udělejte rysku, počítejte ale s tím, že nepřesnosti v množství použité vody budou mít nezanedbatelný vliv na chuť.

 

Zhruba po půlminutě zamíchejte – snažte se míchat jednoduchým způsobem, který dokážete zopakovat. Intenzita míchání má velký vliv na výsledek a je u french pressu největším potenciálním zdrojem nekonzistentnosti výsledků.

Přiklopte víko s filtrem, který nechte prozatím vysunutý nahoře.

4:00 – zatlačte filtr French pressu až dolů a okamžitě servírujte.

Používáním této stránky souhlasíte s ukládáním souborů "cookies" do Vašeho počítače Více informací

Nastavení cookies na této stránce je přepnuto na "používat cookies", abychom usnadnili Vaše prohlížení. Pokud budete dále používat tuto stránku, aniž byste si změnili nastavení cookies, popřípadě, když kliknete na "souhlasím", dáváte nám tímto k používání cookies souhlas.

Zavřít