Příprava kávy ve French pressu

Na French press je často ve světě výběrové kávy pohlíženo trochu skrz prsty. Je pravda, že je u nás zařazen v kategorii „nejmenší tolerovatelné zlo“, jeho praktické výhody z něj však dělají rovného konkurenta ostatním přípravám.

Výhody:

  • Bez použití papírových filtrů – nižší provozní náklady + odpadá manipulace s filtry a jejich prolévání.
  • Snese, a dokonce je pro jeho recepty proferováno, hrubé mletí – úspora práce při ručním mletí je nezanedbatelná.
  • Mnohé z nich vypadají hezky a nemusí bydlet na hanbě v kredenci.
  • Je čistě imerzní metodou – je velice jednoduché zopakovat stejný recept se stejným výsledkem.
  • Umožňuje připravit velké množství kávy najednou.

Nevýhody:

  • Bez použití papírových filtrů – kovové síto French pressu je poměrně porézní a propustí tak vždy část sedimentu do servírovací nádoby – výsledkem je přeextrahovaný nápoj s vyšším tělem, hořčinkou a menší elegancí a čistotou v chuti.
  • Většina je vyrobena ze skla – nevhodné na cesty.
  • Pořádně vyčistit kovové síto někdy není tak bezpracné, jak se říká..

Pro přípravu budete potřebovat:

  • French press
  • Kvalitní mlýnek
  • Jakoukoliv varnou konvici
  • Ideálně váhu a stopky
  • Vodu, alespoň filtrovanou, měkkou, nebo některou z doporučovaných balených (například Saguaro pramenitá, nebo Dobrá voda pramenitá).

Zavařte konvici na 93°C.

Pokud odmítáte kupovat konvici s termostatem, či používat teploměr, nechte alespoň uvařenou vodu na chvíli odstát, ideálně pokaždé stejnou dobu. Určitě se chcete vyhnout teplotám nad 96°C.

Odvažte si tolik gramů zrnek kávy, abyste dodrželi poměr 60g/ litr použité vody.

Ti z Vás, kteří si budou chtít ušetřit práci, odváží jednou a přesypou si zrna do nějaké měrné nádoby. Odhadem se pak budete příště snažit použít podobné množství. Musíte se ale smířit s nekonzistentními výsledky – i rozdíl 1-2 gramy ovlivní chuť výsledného šálku.

Kávu nameleme.

Snažíme se docílit hrubosti podobné mořské soli. Konkrétní nastavení mlýnku je pak třeba vykalibrovat metodou pokus-omyl a Vašimi chuťovými preferencemi.

French press prolejeme horkou vodou.

Tím si jej nahřejeme, aby nám nezchladil vodu použitou na extrakci.

Vsypeme veškerou namletou kávu

V tuto chvíli doporučujeme položit french press na váhu a vynulovat. Pustíme stopky a vlijeme tolik gramů vody, kolik jsme si vypočítali ze vzorce 60g kávy/ litr vody. Pokud váhu používat nehcete, použijte ji alespoň jednou a na french pressu si udělejte rysku, počítejte ale s tím, že nepřesnosti v množství použité vody budou mít nezanedbatelný vliv na chuť.

 

Zhruba po půlminutě zamíchejte – snažte se míchat jednoduchým způsobem, který (t,e){(t=t.parentNode)&&"PICTURE"===t.tagName&&n(t).forEach(e)}function a(t,e){n(t).forEach(e)}function E(t){return!!t[st]}function I(t){return t[st]}function y(t){return delete t[st]}function A(e,t){var n;E(e)||(n={},t.forEach(function(t){n[t]=e.getAttribute(t)}),e[st]=n)}function k(a,t){var i;E(a)&&(i=I(a),t.forEach(function(t){var e,n;e=a,(t=i[n=t])?e.setAttribute(n,t):e.removeAttribute(n)}))}function L(t,e,n){_(t,e.class_loading),s(t,ut),n&&(p(n,1),f(e.callback_loading,t,n))}function w(t,e,n){n&&t.setAttribute(e,n)}function x(t,e){w(t,ct,l(t,e.data_sizes)),w(t,rt,l(t,e.data_srcset)),w(t,ot,l(t,e.data_src))}function O(t,e,n){var a=l(t,e.data_bg_multi),i=l(t,e.data_bg_multi_hidpi);(a=at&&i?i:a)&&(t.style.backgroundImage=a,n=n,_(t=t,(e=e).class_applied),s(t,ft),n&&(e.unobserve_completed&&b(t,e),f(e.callback_applied,t,n)))}function N(t,e){!e||0