Když někdy v roce 2014 padlo rozhodnutí zkusit kávu, věděli jsme, že v tomto oboru nebude intenzivní biflování stačit. Začali jsme tedy hledat stroj, na kterém budeme moct teoretické poznatky aplikovat. Jméno bezkonkurenčního vítěze znělo „Huky 500T“.

Hukyho vyrábí na koleně ve své garáži pan Kuanho Li z Tchaj-wanu. Jeho filosofie spočívá v touze vyrábět cenově dostupný pražící stroj, který se však chová jako klasické, bubnové, profesionální pražičky. Na první pohled jsme se zamilovali do jeho steampunkového vzhledu, ale ke konečnému rozhodnutí o koupi přispělo převážně to, že jej mnozí profíci používají jako vzorkovací pražičku (na pražení malých vzorků zelené kávy před jejím nákupem ve větším množství). K tomu přidejme rozsáhlou komunitu nadšenců, kteří své zkušenosti s pražením na Hukym sdílejí na fóru a nebylo o čem pochybovat.

První poučení – když si pořídíte stroj na pražení kávy, počkejte se spuštěním, až zprovozníte odtah spalin mimo Váš obývák 🙂

A tak to začalo… aplikace teoretických postupů do praxe. Spousta spáleného kafe. Frustrace. Návrat k teorii. Zjištění, že jsme teorii špatně pochopili. Návrat k praxi. Nekonečné ochutnávání a porovnávání výsledků, spekulace nad tím „čím to sakra je!“ atd… To probíhalo déle než rok a půl, nejprve v obýváku, později ve sklepě (dnes již zrekonstruovaném do podoby pražírny), než jsme se konečně odhodlali pořídit si „opravdový stroj pro velké kluky a holky“ a rozhodli se začít zpracovávat kávové boby pro širokou veřejnost.